Gumi a céges autóra? Vigyázni kell a tapadással

0

Gumivásárlás előtt áll, de nem tudja, melyik márkát érdemes előnyben részesíteni? Fontosnak tartja a kiváló minőséget, de a korrekt árak is lényegesek? Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere mellett egyetlen évben sem érdemes elmenni. Ugyan az időjárás gyakran megtréfál bennünket, s erre az idei tél tökéletes példa volt, de a biztonságos közlekedés érdekében semmiképpen se maradjon el a gumicsere.

Lágyabb összetétel a hideg aszfaltra

A téli és a nyári gumi között nem csak a felületi kialakítást illetően vannak jelentős különbségek, hanem az anyagösszetétel kapcsán is. A téli gumik rendszerint lágyabbak, mint nyáron használt társaik. Ez a magasabb szilika tartalomnak köszönhető, mely lehetővé teszi, hogy a téli abroncs ne váljon rugalmatlanná a hideg aszfalton, hanem kifogástalan tapadást biztosítson. A szilika egyébként arról is gondoskodik, hogy a gumi lágyságából fakadóan ne kopjon túl gyorsan. Persze a természetes kopási folyamatot így sem kerülhetjük el, ezért ha a profilmélység 3 mm környékére csökken, akkor mindenképpen érdemes másikat vásárolni. A nyári gumik esetében az 1,6 mm a kritikus kopás, mely alatt már a közlekedés biztonságára is rányomná a bélyegét a kopott felület. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a változó időjárás miatt a nyári gumi tapadása nem mindig ugyanolyan, ezért a minőségi gumiabroncs nagyobb biztonságot nyújthat.

Mély kapaszkodóblokkok

A téli hideg, jeges utakon rendkívül fontos, hogy megfelelő gumival guruljunk az utakra. A téli abroncs nem véletlen rendelkezik mély kapaszkodóblokkokkal és sűrű lamellákkal. Ezek gondoskodnak ugyanis arról, hogy a vízelvezetés optimális legyen, és megelőzhetővé váljon az aquaplaning jelenség. Persze mindez mit sem ér, ha a felszerelt téli gumi kopott, hiszen ilyenkor a féktávolság akár négyszeresére is megnőhet.

A balesetmentes közlekedés érdekében évszaktól függetlenül nagyon fontos, hogy megfelelő gumival legyen felszerelve a jármű. Nem mehetünk el a rendszeres szervizelés mellett sem, mely kiemelt jelentőséggel bír az állapot megőrzés és a komolyabb hibák elkerülésének érdekében. Az ADAC autógumi tesztjei segíthetnek megtalálni az ideális gumi márkát, amely garantáltan hozza az általa ígért jellemzőket.

Megosztás: