Milyen blogmotor típusok közül választhatunk?

0

Blog indításakor az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen blogmotor mellett tegyük le a voksunkat. A lehetőségek a következők: mi saját magunknak fejlesztünk egy egyedi blogmotort, egy külső szolgáltatót választunk erre a célra illetve választunk egy WordPress vagy bármilyen másik nyílt forráskódú rendszert, amelyek ingyen elérhetők.

Saját blogmotort csak akkor éri meg fejlesztenünk, ha nagyon egyediek az igények. Sokan pontosan azért döntenek emellett, mert féltik az adataikat, nem érzik biztonságosnak az ingyen letölthető verziókat. Amikor a saját blogmotor mellett döntünk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy rengeteg további munkát is fog okozni, hiszen a fejlesztések is ránk várnak. A külső szolgáltatók közül sokan választanak és egyre népszerűbb is. Ilyen szolgáltatót már Magyarországon is lehet találni. Ilyen például a népszerű blog.hu is. A régebbi szolgáltatók közül érdemes megemlíteni a blogger.com-ot vagy a freeblog.hu-t. A külső blogmotor egy nagyon rövid regisztráció után az adott oldalon azonnal elérhető. A blogot perceken belül létre lehet hozni és semmilyen komolyabb számítógépes tapasztalat vagy tudás nem szükséges hozzá. Ellenben a saját fejlesztéssel, ami tudás nélkül nem valósítható meg. A könnyedén kezelhető megoldások és a fejlesztőbarát kialakítás miatt igen sokan választják ezt a megoldást. A rendszer már eleve biztosítja számunkra a domain nevet így ezzel sem kell bajlódni és természetesen fizetni sem kell érte külön. A blogmotor többféle sablont is felkínál, amelyek közül egy bizonyára elnyeri a mi tetszésünket is.  Az így létrehozott blogok statisztikái megtekinthetők.

Milyen a nyílt forráskódú blogmotor? Természetesen teljesen ingyen elérhetők, letölthetők és a lényege hogy a blogmotor kódjához bárki hozzáférhet és módosíthatja azt. A szoftverrel együtt mindig megadják a forráskódot is. Nem szabad elfeledni, hogy hatalmas előnye a folyamatos fejlesztés, amelyért nem kell fizetni, csak mindig le kell tölteni a frissítéseket. Nagyon sok fejlesztő nap, mint nap dolgozik azon, hogy minél jobb legyen a blogmotorunk. Ma már Joomla, Drupal blogmotorok is vannak, ezeket a lehetőségeket is érdemes mérlegelni, de a legtöbben a WordPress mellett döntenek.

Megosztás: