Weboldal konverzió kezelése kezdőknek és haladóknak

0

A weboldalak konverzióját az analitika segítségével tudjuk mérni. Online termékek és szolgáltatások esetén is el lehet készíteni az elemzést. A mért adatok kiemelkedő fontossággal bírnak, hiszen ha csak ösztöneink szerint cselekszünk az nem biztos, hogy weboldalunkat a Google top 10-be repíti. A látogatottsági adatok nagyon fontosak, és áttekintésük folyamatosan javasolt, emellett egy webáruháznál például az e-kereskedelmi konverzió is fontos.

A mérésekre a Google Analytics áll rendelkezésünkre, amely kezdőknek elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet. Az elsőre teljesen átláthatatlan rendszer később képes lesz a komplex feladatot is ellátni. Maga a Google is számtalan ingyenes kurzust tart, amelyekre érdemes is jelentkezni. A Google Analitycs Academy kurzusok kezdőknek és haladóknak is egyaránt nyújtanak fontos információkat a weboldal konverziókkal kapcsolatban. Létezik kimondottan E-commerce Analitycs, amely már a kezdő kurzus után javasolt, hiszen ide már némi alaptudás szükséges. A Tag Manager Fundamentals már kimondottan haladóknak szól, ahol már a kifinomultabb beállítási lehetőségeket ismerhetjük meg.

A Google Analitycs egy Demo fiókot is felkínál, amelynek segítségével már a gyakorlatban is kipróbálhatjuk az eddig elméletben megszerzett tudásunkat. Egy kezdő webáruháznál még nincsen elegendő látogató, hogy a beállításokat mi magunk ott kipróbálhassuk, ezért a demo verzió igen hasznos. A Google annak érdekében, hogy a tanulni vágyók minél alaposabban felkészülhessenek az éles bevetésre, még saját webshopját is megnyitotta a nagyközönség számára. Ez a Google Merchandise Store. A fiókba belépve azonnal láthatjuk a szükséges adatokat, amely egy átlagos kereskedelmi webhely adataival megegyező adatokat mutat. Itt láthatjuk a forgalmi forrásokkal kapcsolatos adatokat, a tartalommal kapcsolatos adatokat és a tranzakciós adatokat is. A tartalommal kapcsolatos adatoknál a felhasználók viselkedésére vonatkozó információkat találhatjuk meg, míg a forgalmi forrásokkal kapcsolatos adatoknál azt tudhatjuk meg, hogy a webhelyre honnan érkeztek a látogatók. Olvasási és elemzési jogosultságot is ad a Google a webshopjához, így biztosak lehetünk abban, hogy teljesen jól értelmezhető és átlátható lesz számunkra is az Analytics program.

Megosztás: